Χιονη
Θεα του χιονιου
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Χιόνη είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα:
Θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Η Χιόνη ζούσε στους αγρούς και κάποτε κακοποιήθηκε από κάποιο γεωργό. Για τον λόγο αυτό, η Χιόνη μεταμορφώθηκε από τον θεό Ερμή, μετά από εντολή του Δία, σε νεφέλη χιονιού, το οποίο πέφτοντας καταστρέφει τα σπαρτά.
Θυγατέρα του Βορέου και της Ωρειθυίας (της κόρης του βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέως). Αδέλφια της Χιόνης ήταν ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και η Κλεοπάτρα. Η Χιόνη αυτή γέννησε ένα παιδί θεού, τον Εύμολπο από τον Ποσειδώνα, και για να το κρύψει το πέταξε στη θάλασσα.
Θυγατέρα του Αρκτούρου που την άρπαξε ο Βορέας, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιους, που έγιναν ιερείς του Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορέων.
Στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου (ΧΙ 339) η Χιόνη είναι η πανέμορφη κόρη του Δαιδαλίωνα. Με δύο θεούς, τον Απόλλωνα και τον Ερμή, κοιμήθηκε την ίδια νύχτα, και έκαναν παιδιά μαζί της. Με τον Απόλλων γέννησε τον Φιλάμμωνα, ο οποίος μετέπειτα έγινε βασιλιάς και μουσικός στην Φωκίδα και με τον Ερμή (κατά μία εκδοχή) τον Αυτόλυκο, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει ό,τι κλέβει.
Έχοντας κάνει δύο θεούς να την ερωτευτούν μέσα σε μία μέρα η Χιόνη μην μπορώντας να κρύψει την υπερηφάνεια της άρχισε να καυχιέται για την ομορφιά και τα γυναικεία της προσόντα τολμώντας να πει ότι είναι ομορφότερη από την Άρτεμη. Ακούγοντάς το αυτό η θεά έστειλε τα βέλη να της πάρουν την ζωή.
[1]
Βιβλιογραφια
Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις 1. 38. 2, 3. 15. 2, 3. 15. 4
Παυσανίας, Αττικά 38. 2
Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969, σελ. 705
Απολλόδωρος (ψευδο-), Βιβλιοθήκη Γ', 199
Απολλόδωρος (ψευδο-), Βιβλιοθήκη Γ', 201