Κρατος
η προσωποποιηση της ωμης εξουσιας καθε μορφης
Κράτος
Στην ελληνική μυθολογία το Κράτος ήταν η προσωποποίηση της ωμής εξουσίας κάθε μορφής (όχι μόνο της κρατικής). Το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η θεά Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Ωκεανίδος Στυγός και του Τιτάνα Πάλλαντα.
Σε άλλες εκδοχές, το Κράτος είναι νόθο τέκνο του θεού Δία και μιας ανώνυμης θνητής γυναίκας, ή ένας Τιτάνας που δένει τον Προμηθέα στον βράχο:
Ο Προμηθέας υφίσταται βουβός ένα ταπεινωτικό μαρτύριο. Η σιγή συνδέεται με την τιμωρία του και αποτελεί έκφραση μιας ανυποχώρητης υπερηφάνειας του. Όταν μένει μόνος στην ερημιά του σκυθικού βράχου υψώνει κραυγή και επικαλείται τη μαρτυρία των στοιχείων της φύσης. Αυτή η διαμαρτυρία, καθώς ηχεί, προκαλεί έντεχνα το δραματικό αποτέλεσμα, χάριν της δραματουργικής τέχνης του ποιητή, ακριβώς επειδή διακόπτει τη μακρά σιωπή του Τιτάνα.
Ο Προμηθέας υφίσταται σιωπηλός το αναπότρεπτο μαρτύριο που έχει επιλέξει συνειδητά υποκείμενος στην Ανάγκη.Τα δύο πρόσωπα που μιλούν από την αρχή του έργου, παρουσιάζουν εμφανείς διαφορές. Η σκαιότητα του Κράτους απηχεί το απρόσωπο της μορφής του, ενώ ο Ήφαιστος συμβάλλει εκών άκων με την τέχνη του στο μαρτύριο ενός συγγενικού θεού, αν αναλογιστούμε την τιτανική φύση του, υποκείμενος επίσης στην Ανάγκη που συνιστά η βούληση του Δία.
Ο Προμηθέας, από τον πρώτο μονόλογο, εμφανίζεται συνειδητός ως προς την απόφαση να υπομείνει το μαρτύριο που επισύρει ο άθλος του. Η τραγικότητά του αναδύεται τόσο από την σημασία της προσφοράς του στον άνθρωπο, όσο και από την εγγραφή του ιστορικού ανθρώπινου και παρόντος δραματικού χρόνου στην ανακύκληση ενός μεγαλύτερου χρόνου, καθώς ο τιτάνας γνωρίζει το μέλλον. Ο Προμηθέας βιώνει τον μικρόκοσμο μιας προσωπικής περιπέτειας και ταυτόχρονα οραματίζεται τον μακρόκοσμο μέσα στον οποίο αποκτά ιδιαίτερο νόημα η προσωπική βιωματική εμπειρία.
«Προμηθεύς Δεσμώτης», Αισχύλος
Ο Αισχύλος, στην τραγωδία του Προμηθεύς Δεσμώτης, παρουσιάζει το Κράτος και τη Βία, ως υπηρέτες και πιστούς εκτελεστές του θεού Δία, να βοηθούν τον θεό Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου.
Από τα λόγια του Κράτους ο θεατής πληροφορείται πως ο Προμηθέας τιμωρείται, επειδή έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους. Το Κράτος συμπληρώνει ότι «ελεύθερος κανείς, μονάχα ο Δίας» («ἐλεύθερος γὰρ οὔτις ἐστὶ πλὴν Διός»). Αλλά δεν του πλέκει το εγκώμιο, αφού λέει, επίσης, πως ο Δίας είναι και πιο «πανούργος» από τον Προμηθέα, και πως «είναι σκληρόψυχος ο κάθε νέος αφέντης» («ἅπας δὲ τραχὺς ὅστις ἂν νέον κρατῇ»).
Κράτος και οι εντολές του Δία
Γενικώς, πάντως, το Κράτος απλώς αποδέχεται τις εντολές του Δία, δίχως αντίθετη σκέψη. Ο λόγος δικαίου του Δία είναι για το Κράτος η μόνη δυνατή δικαιοσύνη. Το Κράτος είναι ανίκανο να αισθανθεί φιλία ή οίκτο, επειδή, δεν έχει δικό του σύστημα αξιών, παρεκτός αυτό που του έχει οριστεί από τον Δία.
Το Video Game του Playstation (God of War)
Η αρχή του "Ghost of Sparta"
Το πρώτο God of War, ανακοινώθηκε το 2002 και κυκλοφόρησε το 2005 για το PlayStation 2. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού έγινε από την Sony Santa Monica, η οποία είχε διάφορες επιρροές από άλλους τίτλους και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον Game Director, David Jaffe, η μεγαλύτερη επιρροή όλων, ήταν το Onimusha της Capcom. Συγκεκριμένα, είχε πει πως ήθελε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο αλλά βασισμένο στην ελληνική μυθολογία. Επίσης, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν και τα Prince of Persia, Devil May Cry και Ico. Αν και το σενάριο είναι βασισμένο στην ελληνική μυθολογία, οι δημιουργοί είχαν την ελευθερία να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, χωρίς να ακολουθούν την μυθολογία κατά γράμμα.
Σχετικά με το παιχνίδι, το God of War είναι ένα Action-Adventure, που χρησιμοποιεί κάμερα τρίτου προσώπου. Ο πυρήνας του gameplay είναι ο συνδυασμός διάφορων combos ώστε ο Kratos να καταφέρει να εξοντώσει τους εχθρούς του. Βέβαια, υπάρχουν στοιχεία platforming αλλά και puzzle solving. Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, η Santa Monica ήθελε οι παίκτες να εκφράσουν το «τέρας» που κρύβουν μέσα τους, μέσω του χειριστηρίου του PS2. Σημαντικό ρόλο έπαιζε η ελευθερία κινήσεων στο gameplay, καθώς οι παίκτες μπορούσαν να συνδυάσουν διαφορετικά combos, όπως επιθυμούσαν.
"Zeus! I will have my vengeance!"
Το σενάριο της σειράς ακολουθεί τα βήματα του Kratos, ενός Σπαρτιάτη πολεμιστή. Η στρατιωτική καριέρα του ήταν γεμάτη νίκες και επιτεύγματα έως ότου ένας βασιλιάς των βαρβάρων κατάφερε να τον κερδίσει. Λίγο πριν συναντήσει το τέλος του, ο Kratos ζήτησε την βοήθεια του θεού Άρη, με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες του. Τότε ο Θεός του Πολέμου, του έδωσε τα Blades of Chaos, σήμα κατατεθέν πλέον του Kratos, ένα ζευγάρι αλυσιδωτών σπαθιών, σφυρηλατημένα στα βάθη των Ταρτάρων.
Ένα μοιραίο γεγονός όμως, θα άλλαζε τα πάντα.
Ο Άρης, έστειλε τον Kratos να καταστρέψει ένα χωριό γεμάτο με ακολούθους της θεάς Αθηνάς. Εν αγνοία του Kratos, o Άρης μεταφέρει τη γυναίκα του και το παιδί του στο χωριό, όπου βρήκαν το θάνατο από τα χέρια του ίδιου του Σπαρτιάτη πολεμιστή. Σαν να μην έφτανε αυτό, το μαντείο του χωριού, καταράστηκε τον Kratos, ώστε να φέρει για πάντα την στάχτη και το αίμα της οικογένειας του, πάνω στο σώμα του. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε ο μύθος του φαντάσματος της Σπάρτης. Εάν ήξερε προκαταβολικά το τι θα πάθαινε ο φουκαράς ο Άρης, νομίζω πως θα ζητούσε την συγχώρεση του Kratos.
Η ιστορία του God of War έχει να κάνει μόνο με ένα πράγμα. Εκδίκηση, εκδίκηση και πάλι εκδίκηση. Δεν υπάρχει ούτε καλό, ούτε κακό στα μάτια του πρωταγωνιστή. Όποιος σταθεί στο δρόμο του, είναι εχθρός. Όποιος τον βοηθήσει, είναι απλά ένα παραπάνω εργαλείο στη διάθεση του, μέχρι να του τη βιδώσει και να το στείλει και αυτό στον Άδη (μέχρι να έρθει και η σειρά του). Για μένα, είναι ο πιο badass χαρακτήρας που έχει υπάρξει ποτέ.
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια
Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει 11 God of War, συμπεριλαμβάνοντας και τα collections. Ως αποκλειστικότητα της Sony, έχει κυκλοφορήσει σε PlayStation 2, PSP, PlayStation 3, PS Vita και πολύ σύντομα θα κάνει την εμφάνιση του και στο PlayStation 4, με την remastered έκδοση του God of War III. Χωρίς να υπολογίζουμε το God of War: Betrayal που είχε κυκλοφορήσει για κινητά, η σειρά έχει πουλήσει πάνω από 21 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχουν κυκλοφορήσει νουβέλες και κόμικς. Το όνειρο όλων των φίλων της σειράς, είναι να δουν κάποια στιγμή τον Kratos στην μεγάλη οθόνη. Τα γυρίσματα της ταινίας, είχαν ξεκινήσει το 2005 αλλά από τότε έχουν γίνει απανωτές αλλαγές σεναριογράφων αλλά και σκηνοθετών, χωρίς να έχει προχωρήσει ουσιαστικά. Ακόμη και σήμερα, η τύχη της ταινίας παραμένει άγνωστη.
Η χρονολογική σειρά των τίτλων έχει ως εξής: Ascension (PS3), Chains of Olympus (PS3, PSP Remastered), God of War (PS2, PS3 Remastered), Ghost of Sparta (PSP, PS3 Remastered), Betrayal (Mobile), God of War II (PS2, PS3 Remastered), God of War III (PS3, PS4 Remastered). Το God of War, είναι σίγουρα μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών και εγώ προσωπικά θα είμαι ευγνώμων στην Sony και την Santa Monica για πάντα. Για να είμαι ειλικρινής, ένας από τους βασικούς λόγους που αγόρασα το PS4, είναι η αναμονή της κυκλοφορίας του επόμενου God of War.
Όπως όλα δείχνουν όμως, προς το παρόν θα πορευτούμε με το HD Remaster του God of War III για το PS4. Δυστυχώς, αν αναλογιστούμε και το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε κάθε νέο παιχνίδι της σειράς, δε θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο νέο τίτλο πριν το 2016 και στην χειρότερη το 2017.
Παραπομπες
Στὺξ δ᾽ ἔτεκ᾽ Ὠκεανοῦ θυγάτηρ Πάλλαντι μιγεῖσα
Ζῆλον καὶ Νίκην καλλίσφυρον ἐν μεγάροισιν·
καὶ Κράτος ἠδὲ Βίην ἀριδείκετα γείνατο τέκνα (Ησίοδος, Θεογονία, 383-5).
Βλέπε Αισχύλου "Προμηθεύς Δεσμώτης"
Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης, στ. 50.
Πηγες
Στάθης Ιω. Δρομάζος: «Αρχαίο δράμα - αναλύσεις», εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1985
Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
Ησιόδου "Θεογονία"
Αισχύλου "Προμηθεύς Δεσμώτης"
Gameworld", Δημήτρης Αραμπατζίδης