ΦΑΙΑ ΚΡΟΜ[Μ]ΥΩΝΟΣ
Ο Θηλυκος Αγριοχοιρος
Η Φαία ή Φαιά ήταν θηλυκός αγριόχοιρος που ζούσε σε ένα φαράγγι κοντά στην [στον] Κρομ[μ]υώνα (Κρομμυωνία ὗς), μικρή πόλη με ελκυστική στρατηγική θέση, αφού ήταν στο μέσον της παραλιακής οδού που οδηγούσε από τα Μέγαρα στην Κόρινθο, από την οποία απείχε 120 στάδια (περίπου 22 χλμ.), σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (4.45.1)· αρχικά ανήκε στην Μεγαρίδα και μετά στην Κόρινθο. Ονομαζόταν Φαιά από το όνομα της ηλικιωμένης τροφού που τη μεγάλωσε. Ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας —ταύτην τινές Ἐχίδνης και Τυφῶνος λέγουσι— (Απολλόδ., Επ 1.1), και μητέρα του Καλυδώνιου κάπρου (Στράβ. 8.6.22).
Την εξολόθρευσε ο Θησέας με το ξίφος του και έτσι ανακουφίστηκε η περιοχή από τις επιθέσεις της, τόσο στους κατοίκους και περαστικούς, όσο και στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου η Φαιά δεν ήταν αγριογούρουνο αλλά μια γριά λησταρχίνα που ζούσε στην περιοχή και την αποκαλούσαν γουρούνα (1) για τον ακόλαστο βίο της (Πλούτ., Θησ. 9.1δεσμός (2)).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Χοῖρον και ὖς ήταν άλλες ονομασίες για το γυναικείο αιδοίο.
2. ΦΑΙΑ ΚΡΟΜ[Μ]ΥΩΝΟΣ
Θ. Της δε Κρομμυώνος(3) η αγριόχοιρος, ήτις «φαιά» επωνομάζετο, δεν ήτο θηρίον ασήμαντον, αλλά μάχιμον, και δύσκολο να κατατροπωθή. Κατ' αυτής εν παρόδω, και διά να μη φαίνηται ότι τα κάμνει όλα κατ' ανάγκην, αντιταχθείς, την εφόνευσε, φρονών ότι πρέπει ο ανδρείος των μεν κακών ανθρώπων ν' αποκρούη τας προσβολάς, κατά δε των θηρίων όσα εισί γενναία πρώτος να επιπίπτη, να μάχηται και να κινδυνεύη. Τινές δε λέγουσιν ότι η Φαιά ήτον γυνή μετερχομένη τον ληστρικόν βίον, φονική και ακόλαστος, και ότι κατοικούσα αυτόθι εν Κρομμυώνι, επωνομάσθη αγριόχοιρος διά το ήθος και τον τρόπον του βίου της· ο δε Θησεύς ότι έπειτα την εφόνευσεν.
(Πλούτ., Θησ. 9.1, μετ. Α.Ρ. Ραγακβής, Εν Αθήναις, Τύποις Διονυσίου Κορομηλά, 1864)
Υποσημείωση
3. Κρομμυών, χωρίον μεταξύ Κορίνθου και Μεγάρων, πιθανώς εις Κιναίταν, επονομασθείσα κατά τον μύθον από Κρόμμου του Ποσειδώνος, πιθανώς όμως από των περιφήμων « μεγαρικών κρομμύων», δι' ών έρρεον τα «μεγαρικά δάκρυα ». Ίδ. Σχολ. Αριστοφ. Εφ. 245. Plin. Η. Ν. XX 9.
Βιβλιογραφια
GREEK
Greek Lyric IV Bacchylides, Fragments - Greek Lyric C5th B.C.
Plato, Laches - Greek Philosophy C4th B.C.
Apollodorus, The Library - Greek Mythography C2nd A.D.
Diodorus Siculus, The Library of History - Greek History C1st B.C.
Strabo, Geography - Greek Geography C1st B.C. - C1st A.D.
Pausanias, Description of Greece - Greek Travelogue C2nd A.D.
Plutarch, Lives - Greek Historian C1st - 2nd A.D.
ROMAN
Hyginus, Fabulae - Latin Mythography C2nd A.D.
Ovid, Metamorphoses - Latin Epic C1st B.C. - C1st A.D.