ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Το Κητος της Αιθιοπιας
Το τερας που σκοτωσε ο Περσεας για να σωσει την Ανδρομεδα
Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη "κήτος" (αρχαία ελληνική: κῆτος) υποδηλώνει ένα τεράστιο ψάρι ή ένα θαλάσσιο τέρας. Τα θαλάσσια τέρατα σκοτώθηκαν από τους μεγάλους ήρωες των αρχαίων Ελλήνων, Περσέα και Ηρακλή, που καθένα αναφέρεται ως "κήτος" στις αρχαίες ελληνικές πηγές. Το όνομα του μυθολογικού τέρατος Κήτος προέρχεται από τη λέξη "κῆτος", όπως επίσης και το όνομα του αστερισμού (Cetus).
Όταν η βασίλισσα Κασσιέπεια καυχήθηκε ότι η κόρη της Ανδρομέδα, ήταν πιο όμορφη από τις Νηρηίδες, η ασέβειά της αυτή προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα, ο οποίος έστειλε το Κήτος, ένα θαλάσσιο τέρας, να επιτεθεί στην Αιθιοπία. Ο μάντης τότε είπε στο βασιλιά Κηφέα και στην Κασσιέπεια να θυσιάσουν την Ανδρομέδα στο Κήτος. Αλυσόδεσαν λοιπόν τη πριγκίπισσα σε ένα βράχο κοντά στον ωκεανό, για να την καταβροχθίσει το τέρας.
Ο Περσέας είδε την Ανδρομέδα αλυσοδεμένη στο βράχο και έμαθε το κακό που την είχε βρει. Όταν το Κήτος αναδύθηκε από τον ωκεανό για να καταβροχθίσει την Ανδρομέδα, ο Περσέας κατάφερε να το σκοτώσει. Κατά μία εκδοχή, ο Περσέας βύθισε το σπαθί του στην πλάτη του τέρατος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Περσέας χρησιμοποίησε το κεφάλι της Μέδουσας και πέτρωσε το Κήτος.
Βιβλιογραφια
Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.10ος, σελ.431.
Liddell H.G. & Scott R. (1940), A Greek-English Lexicon. Revised and augmented throughout by H.S. Jones and R. McKenzie, Oxford: Clarendon Press.
Απολλόδωρος (ψευδο), Βιβλιοθήκη Β', 4,3.
Όμηρος, Ιλιάδα, Φ 441
Απολλόδωρος (ψευδο), Βιβλιοθήκη Β', 5,9.
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"