Κοβαλοι
Κατεργαρηδες δαιμονες ή ξωτικα
Οι Κόβαλοι ήταν κακοί και βλαβεροί δαίμονες της ακολουθίας του Διονύσου, περιφερόμενοι πάντοτε μαζί του, και παρακινούσαν τους ανθρώπους να ψεύδονται και να εξαπατούν.
Επίσης, οι Κόβαλοι, ήταν λάτρεις των γρίφων και των αινιγμάτων, και στόχευαν στη “ψυχαγωγία” αναμεταξύ αυτών και των ανθρώπων.
Όπως λέι και ο Αριστοφάνης, «-ως μόθων ει, και φύσει Κόβαλος, όστις φενακίζεις».
Το όνομα Κόβαλος έγινε συνώνυμο του αισχρού και του απατεώνα, όπως και το Μόθων, από το όνομα κάποιου μεγαλοαπατεώνα της αρχαιότητας.
Επίσης, στην Ελληνική γλώσσα η μάσκα ονομάζεται κόβαλο από το ρήμα κοβαλικεύω που σημαίνει παίζω το ρόλο του κατεργάρη, εξαπατώ. Η μάσκα λοιπόν είναι απάτη, δόλος και κόβαλος θεωρείται ο μασκαράς, ο δόλιος, ο απατεώνας σύμφωνα με τον κωμικό ποιητή Αριστοφάνη.
Θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε στην κατηγορία: καλικάντζαροι των αγαθών, θησαυρών και ορυκτών.
Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι οι Κόβαλοι είχαν χαρακτηριστικά ανθρωποειδούς με ξωτική έκφραση μορφής βατράχου, γάτας ή σκύλου (ζώα που κυριεύονται από το Πνεύμα).
Επιπροσθέτως, πολλές φορές οι γονείς λέγανε στα παιδιά τους ιστορίες σχετιζόμενες με τους Κόβαλους, με στόχο να τα τρομάξουν και να συμπεριφερθούν “καλά“.
Οι Κόβαλοι θεωρούνταν ότι ζούσαν στην Εύβοια, κοντά στις Θερμοπύλες.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι:
Η λέξη κόβαλος, στα λατινικά έγινε cobalus, στα γαλλικά gobelin, στα αγγλικά goblin, στα ουαλικά coblyn, στα γερμανικά kobold, και στα δανέζικα, kobold ή kabouter(s) – (προφέρεται ως: kovoud(er)).
Αποσπασμα Κειμενου (Αριστοφανης – Πλουτος):
Βιβλιογραφια
Αριστοφάνης, Πλούτος 279 ff - 280 ff
Ελληνική Μυθολογία