Κοιος
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Στην ελληνική μυθολογία ο Κοίος (Aρχαιοελληνικά Κοῖος) ήταν ένας από τους Τιτάνες, γιος του Ουρανού και της Γαίας, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία του. Αναφέρεται ότι ήταν πατέρας της Λητούς και της Αστερίας, τις οποίες απέκτησε με την αδελφή του, την Τιτανίδα Φοίβη), η οποία συνδέεται με τη φωτεινότητα και τη Σελήνη.
Οι κόρες του Κοίου συμβολίζουν τους κλάδους της μαντικής και προορατικής ικανότητας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνιστικής εποχής, ο Κοίος έδωσε το όνομά του στο νησί Κως. Ακόμα μεταγενέστερα ο Κοίος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, εξαιτίας της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων.
Αρκετοί μελετητές θεωρούν ότι ο Κοίος και η Φοίβη προσωποποιούσαν την πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσης. Χάρη στη Λητώ, ο Κοίος έγινε ο παππούς δύο εκ των θεών του Δωδεκαθέου, της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.
Μαζί με τους άλλους Τιτάνες, ο Κοίος κατακρημνίσθηκε στα Τάρταρα από τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς μετά την Τιτανομαχία. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Κοίος ταυτίζεται με τον Polus.
[1]
Βιβλιογραφια
Ησίοδος, Θεογονία 133 & 207 ff, 404 ff
Ομηρικοί 'Υμνοι προς Απόλλων 61 ff
Απολλόδωρος (ψευδο-), Βιβλιοθήκη 1. 2 - 3, 1. 8
Ορφικοί Ύµνοι προς Λητώ
Διόδωρος Σικελιώτης, Ἱστορικὴ Βιβλιοθήκη 5. 66. 1, 5. 67. 1
Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις 4. 33. 6
Οβίδιος, Μεταμορφώσεις 6. 185 ff