TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Ερεβος

Σκοτος

Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Έρεβος προήλθε από το Χάος και τη Γαία (τηv γήινη ύλη) με τη μεσολάβηση του Έρωτα. Συμβολίζει την σιωπή και το βάθος της νύχτας.

Μαζί με την αδελφή του τη Νύχτα, πάλι με τη μεσολάβηση του Έρωτα, δημιούργησε τον Αιθέρα, το Φως του Ουρανού και την Ημέρα.

Ανήκει στην δεύτερη γενιά της Δημιουργίας του Κόσμου.

Κατά άλλους ο Έρεβος προήλθε από τον Χρόνο και την Αδράστεια - Ανάγκη.

Εικονίζεται σαν φτερωτό, σκοτεινό και τεράστιο ον, δίδυμο της Νύχτας.


Έρεβος: ο τόπος

Έρεβος ονομάζεται (κατά τον Όμηρο) ο χώρος που συνορεύει με τον Άδη (χώρος διάβασης των ψυχών) και στον οποίο εξοβελίστηκαν από τον Δία, μετά την Τιτανομαχία, οι Τιτάνες Μενοίτιος και Επιμηθέας.

Μια άλλη εκδοχή (κατά τον Ησίοδο) χαρακτηρίζει ως το πιο σκοτεινό μέρος του Άδη, το Έρεβος, στον οποίο ευρίσκονταν οι Θρόνοι του Πλούτωνα και της Περσεφόνης καθώς και η σπηλιά της Σκύλλας.

Τέλος κατά τους Καθολικούς το Έρεβος είναι ο χώρος όπου εξαγνίζονται οι ψυχές των αμαρτωλών πριν μεταβούν στον Άδη.

Επίσης από το Έρεβος, κατά την ελληνική Μυθολογία, ο Δίας (μυθολογία) παρέλαβε τους Εκατόγχειρες, ο Ηρακλής τον Κέρβερο, η Ερινύς άκουσε την Αλθαία κ.ά.


Εκφράσεις

Ο Αριστοφάνης σατιρίζοντας τους Σωκρατικούς φιλοσόφους έλεγε ότι αυτοί: «ερεβοδιφώσιν» (= ψάχνουν στα σκοτεινά).

[1]

Τόσο ο Έρεβος όσο και η σύζυγος του η Νυξ παρέμειναν ουδέτεροι κατά την Τιτανομαχία. Ως αποτέλεσμα, όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Δίας επέτρεψε στο ζεύγος να διατηρήσει τα προνόμια του.

Το «σκοτεινό» ζευγάρι είχε πολλά παιδιά, μερικά από τα οποία δημιούργησαν τους δικούς τους προσωπικούς μύθους, όπως: ο Ύπνος, ο Θάνατος, η Ημέρα, ο Αιθήρ (Αιθέρας), η Νέμεσις κτλ.

Σε όλη τη μυθολογία σπάνια ο Έρεβος είχε κάποια «περιπέτεια» αλλά μαζί με τη Νυξ, αναφέρονται συνεχώς ως οι περήφανοι γονείς πολλών θεών, θεοτήτων και πνευμάτων που σχετίζονται με τη νύχτα ή το σκότος.



Πηγες

Ησίοδος, Θεογονία 115 ff, 514 ff, 669 ff

Αριστοφάνης, Όρνιθες 685 ff, 1189 ff

Ομηρικοί Ύμνοι προς Δήμητρα 408

Οβίδιος, Μεταμορφώσεις 10. 403 ff

[1] "Wikipedia"





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"