ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Βρυσων ο Ηρακλειωτης
Σοφιστής σύγχρονος του Αντιφώντα. Ασχολήθηκε με τον τετραγωνισμό του κύκλου και διατύπωσε την άποψη ότι «το εμβαδόν του κύκλου είναι μέσο ανάλογο τωνεμβαδών του εγγεγραμμένου και περιγεγραμμένου τετραγώνου» ή ότι «το εμβαδόντου κύκλου είναι το ημιάθροισμα των εμβαδών των εγγεγραμμένων καιπεριγραμμένων κανονικών πολυγώνων».
Οι ιδέες αυτές του Αντιφώντα και του Βρύσωνα χαρακτηρίστηκαν από τον Αριστοτέλη «ανάξιαι συζητήσεων ως αντικείμεναι προς τα αρχάς της Γεωμετρίας» χρησιμοποιήθηκαν όμως από τον Αρχιμήδη ως αφετηρία για τον τετραγωνισμό του κύκλου.
Πατέρας του Βρύσωνα ήταν ο Ηρόδωρος ο Ηρακλειώτης (6ος αιώνας π.Χ.) ή Ηρόδωρος ο Ποντικός, ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός από την Ηράκλεια του Πόντου, ο οποίος εμφανίζεται να έζησε κατά την ίδια εποχή με τους ιστορικούς Εκαταίο τον Μιλήσιο και Φερεκύδη τον Σύρο, στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ., ενώ ο γιος του, ο Βρύσων, έζησε πριν την εποχή του Πλάτωνα.
Ο Ηρόδωρος έγραψε ένα έργο σχετικά με την μυθολογία και λατρεία του Ηρακλή, το οποίο επίσης περιείχε και ένα αριθμό από ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες, και θεωρείται πως ήταν ένα αρκετά εκτεταμένο έργο μια και ο λόγιος του 2ου αιώνα μ.Χ. Αθήναιος αναφέρει πως χρησιμοποιεί υλικό από το 17ο βιβλίο του έργου αυτού. Αναφέρεται επίσης συχνά στον σχολιασμό που συνοδεύει τα έργα του Πίνδαρου και του Απολλώνιου του Ρόδιου, καθώς και από τον Αριστοτέλη, Πλούταρχο, και άλλους. Ο σχολιασμός στο έργο του Απολλώνιου αναφέρεται επίσης στην ύπαρξη ενός έργου του Ηροδώρου σχετικά με τους Μάκρωνες οι οποίοι ήταν ένα έθνος στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, καθώς και σε μια πραγματεία για την πόλη της Ηράκλειας, και επίσης ένα έργο σχετικά με τον μύθο των Αργοναυτών.
Πηγες
[1] "Encyclopedia.com" by Philip Merlan
T. L. Heath, A History of Greek Mathematics, I (Oxford, 1921), 223–225
Paul Natorp, “Bryson 2,” in Pauly-Wissowa, Real-Encyclopädie, III, pt. 1 (1897)
W. D. Ross, Aristotle’s Prior and Posterior Analytics (Oxford, 1949), 536 f.
E. Zeller, Die Philosophie der Griechen, 5th ed., II, pt. 1 (1922), esp. 250, n. 4.
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"