TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Μεναιχμος




Επιγραμματικά:

Ο Μέναιχμος υπήρξε σημαντικός γεωμέτρης της Αρχαίας Ελλάδας κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήταν γεννημένος το 375 π.Χ. στην Προκόννησο της Προποντίδας και αδελφός του Δεινόστρατου.

Αρχικά μαθήτευσε κοντά στον Εύδοξο και αργότερα στην Ακαδημία του Πλάτωνα, με τον οποίο μάλιστα συνδεόταν φιλικά. Υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα μαθηματικά. Θεωρείται ο πρώτος που ανακάλυψε και ξεχώρισε τα τρία είδη των κωνικών τομών (έλλειψη, παραβολή, υπερβολή), ενώ ασχολήθηκε και με το Δήλιον πρόβλημα. Εκτός αυτών ασχολήθηκε με την αστρονομία και θεωρείται πρόδρομος του Ερατοσθένη.


Αναλυτικά:

Ο Μέναιχμος (375 – 325 π.Χ.) ήταν μαθητής του Ευδόξου και μέλος της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Κατάγονταν από την Αλωπηκόνησο της Μικράς Ασίας και ήταν αδελφός του Δεινόστρατου, γνωστού από την καμπύλη που τετραγωνίζει τον κύκλο(Νο 22), και μαζί με τον Αριστοτέλη υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με μια παράδοση όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ρώτησε τον Μέναιχμο, αν υπάρχει κάποια οδός που να οδηγεί στην γνώση των Μαθηματικών, ο Μέναιχμος είπε:



« Ω Βασιλιά μου, για τους ταξιδιώτες που διατρέχουν αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν βασιλικοί οδοί καθώς και δρόμοι για τους απλούς ανθρώπους του λαού, όμως στη Γεωμετρία δεν υπάρχει άλλη οδός εκτός από μία»



Σύμφωνα με τον Ερατοσθένη ο Μέναιχμος είναι αυτός που επινόησε τις κωνικές τομές. Οι κωνικές τομές είναι μια κατηγορία γεωμετρικών καμπυλών που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των μαθηματικών.

Για να αντιληφθεί κανείς τι είναι κωνικές τομές σύμφωνα με τον ορισμό του Μεναίχμου, αρκεί να φανταστεί έναν κώνο ή καλύτερα μια κωνική επιφάνεια η οποία να τέμνεται κάθετα από ένα επίπεδο.

Οι κωνικές τομές είναι η έλλειψη, η παραβολή, η υπερβολή και βέβαια η ευθεία, το σημείο και ο κύκλος.

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η πατρότητα των κωνικών τομών ανήκει στον Απολλώνιο τον Περγαίο ο οποίος έζησε σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα από τον Μέναιχμο.

Όμως, από ένα αραβικό κείμενο, όπου αναφέρονται οι εργασίες του Διοκλή φαίνεται, ότι οι κωνικές τομές και οι όροι με τους οποίους προσδιορίζονται, ήταν γνωστές και πριν τον Απολλώνιο.


Την αναλυτική Μαθηματική Ανάλυση του Μέναιχμου μπορείτε να την κατεβάσετε, και να τη μελετήσετε, δωρεάν από την Online-Βιβλιοθήκη μας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

"Τα Μαθηματικά των Αρχαίων Ελλήνων - Μέναιχμος"


Πηγες

"Η Στήλη των Μαθηματικών ", Κώστας Δόρτσιος

Βαγγέλης Δρακόπουλος, Γεωργία Ευθυμίου: Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Ιστορίας, Αρχαία Ελλάδα/Μέρος 3ο, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"