TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Μητροδωρος και Μητροδωρος ο Χιος




Μητρόδωρος 5ος π.Χ.

Φιλόσοφος και ιστορικός (5ος αι. π.Χ.). Ήταν μαθητής και οπαδός του Δημόκριτου και δάσκαλος του Ανάξαρχου. Υπήρξε ο σημαντικότερος από τους νεότερους ατομικούς φιλοσόφους.

Υιοθέτησε από την Ελεατική σχολή την έννοια του διαστήματος ως αιώνιου, άπειρου και ακίνητου - αντίθετα, δέχτηκε την ατομική θεωρία του Δημόκριτου με βαθύ σκεπτικισμό, και μόνον ως υπόθεση.

Η αρχή του Περί φύσεως συγγράμματος του που διασώζεται ( «Κανείς μας δεν γνωρίζει τίποτα, ούτε καν αν γνωρίζουμε κάτι ή όχι...») προσδιορίζει τον Μητρόδωρος ως πρόδρομο των σκεπτικών φιλοσόφων.

Ο Μητρόδωρος ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη ατμοσφαιρικών φαινομένων, με την προϊστορία της Τροίας (Τρωικά) και με την ιστορία της Ιωνίας (Ιωνικά).


Μητρόδωρος ο Χίος

Ο Μητρόδωρος ο Χίος (αρχαία ελληνικά: Μητρόδωρος ὁ Χῖος, περ. 4ος αιώνας π.Χ.) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, που ανήκε στη σχολή του Δημόκριτου, και σημαντικός πρόδρομος του Επίκουρου.

Ο Μητρόδωρος ήταν μαθητής του Νέσσου της Χίου, ή όπως προτιμούν άλλες πηγές, του ίδιου του Δημόκριτου. Λέγεται ότι δίδαξε τον Διογένη το Σμυρναίο, ο οποίος με τη σειρά του ήταν δάσκαλος του Ανάξαρχου.

Ο Μητρόδωρος ήταν πλήρως σκεπτικιστής. Αποδεχόταν τη Δημοκρίτεια θεωρεία των ατόμων και του κενού και της πληθώρας των κόσμων. Είχε επίσης δικιά του θεωρία ότι τα αστέρια σχηματίζονται από την μέρα με την ημέρα υγρασία στον αέρα με τη θερμότητα του Ήλιου. Σύμφωνα με τον Κικέρωνα, είπε ότι, "Δεν ξέρουμε τίποτα, όχι, ούτε καν αν ξέρουμε ή όχι", και πίστευε ότι όλα είναι για κάθε άτομο μόνο αυτό που φαίνεται για εκείνο να είναι.

Η παρακάτω φράση αποδίδεται σε αυτόν. Αν είναι ακριβής, δείχνει ότι ο Μητρόδωρος είχε μια κοσμολογική φιλοσοφία που ήταν μπροστά από τον αρχαίο κόσμο: "Ένα μόνο σπυρί σιταριού σε ένα μεγάλο χωράφι είναι τόσο παράξενο όσο ένας μόνος κόσμος σε ένα άπειρο διάστημα".


Πηγες

Henrietta Midonick, (1965), The Treasury of Mathematics, Volume 2, pages 51–2. Penguin Books.

Greek Anthology, xiv. 1–4, 6–7, 11–13, 48–51, 116–147

Sir Thomas Little Heath, (1921), A history of Greek mathematics, Volume 2, From Aristarchus to Diophantus, pages 441–3. Oxford

Greek Anthology, xiv. 126

Greek Anthology, xiv. 51

Englert, Walter G. (2008). «Metrodoros of Khios (400 – 350 BCE)». Στο: Keyser, Paul T.. Irby-Massie, Georgia L., επιμ. The Encyclopedia of Ancient Natural Scientists: The Greek tradition and its many heirs. Routledge, σελ. 554. ISBN 978-0415340205. «... Στο Περί Φύσεως συνδύασε σκεπτικιστικές απόψεις για την πιθανότητα της γνώσης με μια ατομική ανάλυση της φύσης της πραγματικότητας. Ακολουθώντας το Δημόκριτο, δίδασκε ότι όλα είναι φτιαγμένα από άτομα και το κενό, και ότι υπάρχει άπειρος αριθμός κόσμων.»

Cicero, Academica, ii. 23 § 73, Πρβλ. Diogenes Laërtius, ix. 58

Αέτιος, Placita Philosophorum i.5.4

Guthrie, W.K.C. (1965). A History of Greek Philosophy, Volume II: The Presocratic Tradition from Parmenides to Democritus. Cambridge: Cambridge University Press, σελ. 405. ISBN 0-521-29421-5. «As a follower of Democritus picturesquely expressed it, it is as unlikely that a single world should arise in the infinite as that one single ear of corn should grow on a large plain. [footnote 2 text: Metrodorus of Chios, as reported by Aëtius (DK, 70A6.)]»

Βασίλης Λαζανάς, Αρχαία ελληνικά επιγράμματα εμπνευσμένα από την Κόρινθο και την περιοχή της, Αθήνα, 1971, σ. 150.

Pierre Waltz, Anthologie Grecque, ed. Les Belles Lettres, Paris, 1960, vol.XII, p 226.

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 13ος, σ. 512

Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες Κ. Γεωργακόπουλου, έκδ. Γεωργιάδη, 1995






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"