TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Ωκελλος ή Οκελλος




Ο Ώκελλος ή Όκέλλος ήταν Πυθαγόρειος φιλόσοφος, πιθανότατα ήταν μαθητής του ίδιου του Πυθαγόρα.

Έζησε και άκμασε τον 5ο αι. π.Χ..

Χάρη στο Στοβαίο διασώθηκαν κάποια αποσπάσματα από το έργο του «Περὶ νόμου» (αν είναι αυτός ο συγγραφέας) στη Δωρική διάλεκτο. Η απορία γενάτε διότι το μόνο γνωστό έργο του Ώκελλου είναι το «Περὶ τῆς τοῦ παντὸς φύσεως» και είναι γραμμένο στην Ιωνική Διάλεκτο και απαρτίζεται από τέσσερα κεφάλαια.

Επιπροσθέτως, αποσπάσματα από το έργο «Περὶ τῆς τοῦ παντὸς φύσεως» έχουν διασωθεί από το Στοβαίο αλλά είναι και αυτά στην Δωρική διάλεκτο και δεν μπορούν να θεωρηθούν παλαιότερα από τον 1 αι. π.Χ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας το αυθεντικό έργο και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για οτιδήποτε.

Όπως και να έχει το θέμα, στο συγκεκριμένο έργο υποστηρίζεται ότι το σύμπαν είναι αδημιούργητο και αιώνιο, ότι στους τρεις μεγάλους (συμπαντικούς-κοσμικούς) διαχωρισμούς του αντιστοιχούν τα τρία είδη: θεοί, άνθρωποι και δαίμονες. Τέλος, γίνεται αναφορά ότι το ανθρώπινο είδος, μαζί με όλους τους θεσμούς του (οικογένεια, γάμος κτλ.) θα πρέπει να είναι αιώνιο.

Στην ουσία υποστηρίζει έναν «ασκητικό» τρόπο ζωής, με την άποψη/προσέγγιση της τέλειας αναπαραγωγής του είδους (δες Αρχαία Σπάρτη) και την εκπαίδευση (παιδεία/ μόρφωση) σε ό, τι είναι ευγενές και όμορφο.


Πηγες

Editions of the Περὶ τῆς τοῦ παντὸς φύσεως, του A. F. Rudolph (1801, with commentary), και by F. W. A. Mullach in Fragmenta philosophorum graecorum, i. (1860)

Eduard Zeller, History of Greek Philosophy, i. (Eng. trans.), και J de Heyden-Zielewicz in Breslauer philologische Abhandlungen, viii. 3 (1901). Αγγλική Μετάφραση (1831) του Thomas Taylor, the Platonist.






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"