ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Φιλων (Αρχιτεκτονας)
Φίλων, αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας του 4ου αιώνα πΧ., έμεινε στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας δύο πολύ σημαντικών έργων που σχεδίασε:
Τη στοά με τις δώδεκα Δωρικές κολώνες προς τη μεγάλη αίθουσα των Ελευσίνιων Μυστηρίων (δουλειά που του ανατέθηκα το 318 από το Δημήτριο τον Φαληρεύς - πολιτικός και περιπατητικός φιλόσοφος της αρχαίας Αθήνας. Ο Δημήτριος συνέγραψε πολλά συγγράμματα, που όμως δεν διασώθηκαν. Ως ρήτορας εισήγαγε στη ρητορική τέχνη το ασιανό ύφος μαζί με τον Ηγησία τον Μάγνη. Έζησε το 350 – 280 πΧ).
Το δεύτερο έργο (κατά την περίοδο του Λυκούργου) ήταν ο σχεδιασμός ενός οπλοστασίου για την Αθήνα.
Για το δεύτερο έργο, και λόγο μίας επιγραφής, έχουμε μία αρκετά ακριβής περιγραφή. Όπως σημειώνει και ο . E. A. Gardner: «το οπλοστάσιο είναι ίσως γνωστό σε μας… πιο λεπτομερώς από οποιοδήποτε άλλο χαμένο μνημείο της αρχαιότητας». Σκοπός του οπλοστασίου ήταν να φυλάσσει τα εξαρτήματα από τις τριήρεις και ήταν σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να επιτηρούνται όλα τα σημεία του από μία κεντρική αίθουσα. Συνεπώς, η εκάστοτε διοίκηση της Αθηναϊκής δημοκρατίας μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επιθεωρήσει τα πάντα.
Επίσης, ο Φίλων είχε γράψει βιβλία πάνω στα θέματα του οπλοστασίου και τις αναλογίες κατασκευής που θα πρέπει να έχουν οι ναοί. Τα έργα όλα αυτά έχουν χαθεί.
Ο Βιτρούβιος (80 πΧ – 15 μΧ, Ρωμαίος συγγραφέας, αρχιτέκτονας και μηχανικός) στην εισαγωγή του έβδομου βιβλίου του κάνει αναφορά στον Φίλων, στο οπλοστάσιο του (το οποίο βρίσκονταν στον Πειραιά) καθώς και στο θέμα των αναλογιών κατασκευής των ναών.
Τέλος, το οπλοστάσιο καταστράφηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Αθήνα το 86 πΧ.
Πηγες
Smith, Sir William, ed. (1859). "Philon, A very eminent architect at Athens".
Chisholm 1911, σελ. 439 (αναφορά στον Gardner) και σελ. 557
Gardner, E. A. Ancient Athens. p. 557.
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"