TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Πυθεας ο Μασσαλιωτης




O Πυθέας ο Μασσαλιώτης (Πυθεύς, περ. 380 – περ. 310 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας έμπορος, εξερευνητής και γεωγράφος από τη Μασσαλία της σημερινής Γαλλίας. Είναι γνωστός για το ταξίδι που πραγματοποίησε στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης.


Η Μασσαλία την εποχή του Πυθέα (380 – 310 πΧ) ήταν ένα μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο στην ανώτερη ακμή του. Η διανομή σκλάβων και κρασιού την κατέστησαν ως μια από τις δυνατές Μεσογειακές πόλεις. Ήταν μια πόλη υπόδειγμα, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

Στις καλές σχέσεις με τους γείτονές της Κέλτες, Ίβηρες και Ρωμαίους οφείλεται η μακροημέρευση και η ευμάρειά της. Στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό με τα φοινικικά συμφέροντα της Καρχηδόνας οφείλεται η ανάγκη να ξεπεράσει τα όρια του τότε γνωστού κόσμου προς αναζήτηση ασφαλών εμπορικών δρόμων και σπάνιων προϊόντων. Συγκεκριμένα κασσίτερου και ήλεκτρου.

Ο κασσίτερος έβρισκε χρήση τόσο στην προσοδοφόρα οπλοποιία όσο και στην τέχνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα μπρούτζινα χυτά αγάλματα της κλασσικής και της ελληνιστικής εποχής. Χρησιμοποιούταν επίσης για μαγειρικά σκεύη καθώς και για την δημιουργία καθρεπτών.

Οι Μασσαλιώτες τον αντάλλασσαν με άλλα προϊόντα τους από τις Κασσιτερίδες νήσους, δηλαδή από τα νησιά και τις ακτές της Βρετανίας.





Το ήλεκτρον (κεχριμπάρι) ήταν ένα πολύτιμο υλικό που χρησιμοποιούταν στην κοσμηματοποιία και βρισκόταν στην Βαλτική.

Η ανάγκη για ανεφοδιασμό αυτών των δύο προϊόντων ήταν που έσπρωξε τον Πυθέα σε άγνωστα νερά, πολύ κοντά όπως εικάζεται, στον Αρκτικό κύκλο. Την ίδια περίοδο ο συμπατριώτης του, Ευθυμένης, πραγματοποίησε ταξίδι νότια, στις αφρικανικές ακτές.

Ο Πυθέας, με την ιδιότητα του γεωγράφου και του αστρονόμου, ήταν ο πιο κατάλληλος για να χαρτογραφήσει μια θαλάσσια διαδρομή.

Από το έργο του, “Περί Ωκεανού”, του οποίου μόνο αποσπάσματα σώζονται, φαίνεται ότι ως ένα βαθμό, τα κατάφερε. Οι ικανότητές του άλλωστε, φαίνονται και από τον υπολογισμό της περιμέτρου της Βρετανίας, η οποία απέκλειε ελάχιστα από την πραγματική.

Όσο για την γνωστή και μυστηριώδη Θούλη, η οποία τοποθετείται βορειότερα των Βρετανικών νήσων και είναι το έσχατο μέρος του κόσμου, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το αν πρόκειται για την Νορβηγία, τις Νήσους Φερόες ή την Ισλανδία. Οι κάτοικοι της πάντως, πίνουν ένα ποτό από μέλι και σιτάρι και η μεγαλύτερη μέρα διαρκεί είκοσι ώρες. Όσο για τη θάλασσα, σε εκείνη τη περιοχή, ξέρουμε ότι “δεν είναι σκληρός πάγος, δεν είναι νερό, δεν είναι αέρας».





Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η εμπορική εξάπλωση υπήρξε ανέκαθεν κινητήριος δύναμη για τέτοιου είδους εγχειρήματα και το άγαλμα του Πυθέα έξω από το χρηματιστήριο της Μασσαλίας, εκτός από τουριστικό αξιοθέατο, αποτελεί και μια όμορφη υπενθύμιση.





Το Θρυλικό Ταξίδι του Πυθέα στην Θούλη

Mιά φορά και έναν καιρό ζούσε ένας Έλληνας θαλασσοπόρος που ονειρευόταν να ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα του κόσμου… Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Πυθέα που μιλά για μυθικά νησιά και ριψοκίνδυνους εξερευνητές και προκαλεί άλλοτε τον θαυμασμό και άλλοτε τη θυμηδία.

Το 330 πΧ., ο παράτολμος Πυθέας ξεκινούσε ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι πέρα από τη λεκάνη της Μεσογείου, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και φθάνοντας μέχρι το μυθικό νησί της θούλης. Αυτή η «έσχατη γη», όπου ο ήλιος «έλαμπε» δια της απουσίας του μόλις δύο με τρεις ώρες την ημέρα, έμελλε να χρησιμεύσει για τη δημιουργία των μεγάλων γεωγραφικών συστημάτων της αρχαιότητας.

Η Θούλη ταυτίστηκε με την Ισλανδία, ή, κατ άλλους, με τα νησιά Σέτλαντ. Το ταξίδι, όμως. του Πυθέα για το οποίο δεν διαθέτουμε παρά μονάχα έμμεσες μαρτυρίες, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς συγγραφείς. Σήμερα, κάποιοι ειδικοί το χαρακτηρίζουν «ένα ταξίδι στη φαντασία».





Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης έχει την τιμή να θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να τοποθετήσει επακριβώς στον χάρτη τη Βρετανία, αλλά και να δώσει μία επιστημονική εξήγηση για το – μυστηριώδες και αλλόκοτο για τους αρχαίους – φαινόμενο της παλίρροιας.

Κάποιοι ιστορικοί φαντάζονται τον Έλληνα θαλασσοπόρο να ξεκινά επικεφαλής ενός στολίσκου αποτελουμένου από ανθεκτικές τριήρεις, συντροφιά με άλλους 200 ναυτικούς. Κάποιοι άλλοι τον βλέπουν να επιβιβάζεται σε κάποιο εμπορικό πλοίο και, αφήνοντας πίσω του τις Ηράκλειες Στήλες, να κατευθύνεται προς τη «μεγάλη βρετανική νήσο». Το εγχείρημα, πάντως, κρίνεται από όλους παράτολμο, ενώ η διαδρομή θεωρείται αβέβαιη και η διάρκεια της περιπέτειας ποικίλ­λει, ανάλογα με τις πηγές, από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια.

Άν θελήσουμε να ακούσουμε την εκδοχή του Στράβωνα, μαθαίνουμε ότι ο Πυθέας έχοντας διασχίσει τα ορμητικά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού φθάνει κάποτε στη Βρετανία και συνεχίζοντας το ταξίδι του με κατεύθυνση πάντα προς τον Βορρά, προσεγγίζει «το πιο βόρειο άκρο του κόσμου» την «έσχατη γη», το νησί δηλαδή της Θούλης.

Οι κάτοικοι τού «φτιάχνουν ένα ποτό με βάση το σιτάρι και το μέλι και αλωνίζουν πάντα το σιτάρι τους σε εσωτερικούς χώρους, μια που οι πολλές βροχές και η συχνή συννεφιά δεν τους επιτρέπουν να αλωνίσουν στην ύπαιθρο». Σε αυτά τα μέρη. ο ήλιος ανατέλλει «πριν ακόμα καλά-καλά δύσει». Η νύχτα διαρκεί μόλις δύο με τρεις ώρες. Πιο βόρεια δε. προσθέτει ο Στράβωνας, απλώνεται «μία θάλασσα πηκτή», που αναγκάζει τον Πυθέα να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, πραγματοποιώντας κάποιους ακόμα σταθμούς, πριν δέσει στο λιμάνι της πατρίδος.





Από όλα όμως τα μέρη που επισκέπτεται, εκείνο που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις ανάμεσα στους σχολιαστές του. είναι το νησί της Θούλης. Η περιγραφή του, οδήγησε κάποιους να το ταυτίσουν με την Ισλανδία, τη χώρα που κατέκτησαν οι Βίκινγκς τον 9ο μΧ αιώνα. Σήμερα όμως. οι περισσότεροι ιστορικοί αναγνωρίζουν στην «έσχατη γη» του Πυθέα, τα νησιά Σέτλαντ. Αν και δεν είναι πολλοί αυτοί που δέχονται το ταξίδι του ως πραγματικότητα.

Ο Στράβωνας και ο Πολύβιος, οι δύο σημαντικότερες πηγές πληροφοριών όσον αφορά την περιπέτεια του Πυθέα αντιμετωπίζουν τον Έλληνα εξερευνητή ως «αρχιψεύτη» και «επαγγελματία απατεώνα» αντίστοιχα «Ποιος θα πιστέψει», γράφει ο Πολύβιος, «ότι αυτός ο άνθρωπος, που δεν ήταν δα και ιδιαίτερα εύπορος, κατάφερε να διασχίσει τόσο μεγάλες αποστάσεις;». Ίσως αυτή η διόλου κολακευτική αντιμετώπιση να αποσκοπούσε στον κατευνασμό της Ρώμης. 0 στόλος της, άλλωστε, δεν κατάφερε ποτέ να επαναλάβει το κατόρθωμα – αληθινό ή όχι – του Πυθέα.

Κάποιοι άλλοι λόγιοι Έλληνες, πάντως. αναγνωρίζουν την αξία του ριψοκίνδυνου θαλασσοπόρου. Ο Ερατοσθένης, ο πρώτος βιβλιοθηκάριος της Αλεξάνδρειας, τοποθετεί το νησί της θούλης στο βορειότερο άκρο του γεωγραφικού του συστήματος. Αλλά και ο αστρονόμος Ίππαρχος, όπως και ο Αρτεμίδωρος ο Εφέσιος, αποτίουν φόρο τιμής στον Πυθέα.

Οι σύγχρονοι κριτικοί πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν ο περίπλους του Πυθέα αποκύημα της φαντασίας του. Άν όχι στο σύνολό του. τουλάχιστον όσον αφορά το ταξίδι πέρα από τις ακτές της Βρετανίας. «Η περιγραφή που δίνει ο Πυθέας για τη θούλη», τονίζει ο Πασκάλ Αρνό, μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας, «είναι σύμφωνη με τη συνήθη απεικόνιση των ορίων του κόσμου. όπου τα στοιχεία της φύσης μπερδεύονται προκαλώντας το χάος. απαγορεύοντας το πέρασμα στους κοινούς θνητούς». Ας μην ξεχνάμε, επίσης. τονίζουν κάποιοι ιστορικοί, ότι για τους αρχαίους Ελληνες μια διήγηση σχετικά με έναν ωκεανό - είχε τη διπλή έννοια «ενός ταξιδιού στον κόσμο της φαντασίας»

Είτε έγινε όμως στον κόσμο της φαντασίας, είτε στον κόσμο της πραγματικότητας. το ταξίδι του Πυθέα προσέδωσε θρυλικές διαστάσεις στο βασίλειο της θούλης και ενέπνευσε πολλούς διάσημους ποιητές. Από τον Βιργίλιο και την «ultima Thute» του. έως τον Γκαίτε, ο οποίος σε μία μπαλάντα χρωματισμένη από ρομαντικά μελαγχολικές νότες, αναπολεί τις τελευταίες στιγμές του βασιλιά της Θούλης. «στη μέση της αΐθουσος ενός κάστρου που βρεχόταν από τη θάλασσα». Στον βυθό μιας τέτοιας θάλασσας βρίσκεται ίσως κρυμμένη για πάντα η αλήθεια για το ταξίδι του πολυμήχανου Πυθέα…


Διαβάστε ακόμη:

Ποιος στ΄αλήθεια ανακάλυψε την Αμερική; Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι γνώριζαν για την ύπαρξη της βόρειας Αμερικής και του Αρκτικού Κύκλου που αποκαλούσαν Υπερβορεία, δηλαδή υπερβολικά βόρεια

"Το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ:"


Πηγες

[1] "History Of Macedonia"

[2] "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ", Βαγγέλης Σωτήρης

John B. Farmakides: Pytheas the explorer (330 B.C.). The Ahepan, 2000.

Barry Cunliffe: The extraordinary voyage of Pytheas the Greek. Walker & Co., 2002

The Northern Lights Route - The Council of Europe Cultural Routes: The voyage of Pytheas to Thule. University Library of Tromsø, 1999.

Felix and Anthea Baker: The first explorers. London: Aldus Books, 1971.

Ian Cameron: Pytheas. In: Into the Unknown. The Story of Exploration. Washington: National Geographic Society, 1987.

R. Chevalier: The Greco-Roman Conception of the North: from Pytheas to Tacitus, 1984.






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"