TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




ΑΣΣΑΡΑΚΟΣ




Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ασσάρακος είναι γνωστός ένας από τους Τρωαδίτες που έζησαν τρεις γενεές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο.

Ο μύθος του Ασσάρακου, από την πλευρά της μητέρας του και της γυναίκας του, είναι συνδεδεμένος με τη γεωγραφία της Τρωάδας, κυρίως με τους ποταμούς στην πεδιάδα της Τροίας Σκάμανδρο και Σιμόεντα.

Ο Ασσάρακος ήταν βασιλιάς των Δαρδάνων, γιος του Τρώα και της Καλλιρρόης, κόρης του ποτάμιου θεού Σκάμανδρου, επομένως εγγονός του Εριχθόνιου. Αδέλφια του ήταν ο Ίλος, ο Γανυμήδης, η Κλεοπάτρα. Γυναίκα του ήταν η Ιερομνήμη, επίσης κόρη ποτάμιου θεού, του Σιμόεντα.

Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Κάπη, που υπήρξε πατέρας του Αχγίση και αυτός του Αινεία. Σύμφωνα με τον Διονύσιο Αλικαρνασσέα, που αλλάζει τη σειρά των γυναικών στο γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων της Τροίας, η Καλλιρρόη ήταν γιαγιά του και μητέρα του ήταν η Ακαλλαρίδα, κόρη του Ευμήδη, και σύζυγός του ήταν η Κλυτοδώρα, κόρη του Λαομέδοντα, ενώ η Ιερομνήμη ήταν η σύζυγος του γιου του:


Ἐριχθονίου δὲ καὶ Καλλιρρόης τῆς Σκαμάνδρου γίνεται Τρώς, ἀφ᾽ οὗ τὴν ἐπωνυμίαν τὸ ἔθνος ἔχει· Τρωὸς δὲ καὶ Ἀκαλλαρίδος τῆς Εὐμήδους Ἀσσάρακος ἦν· τούτου δὲ καὶ Κλυτοδώρας τῆς Λαομέδοντος Κάπυς· Κάπυος δὲ καὶ νύμφης Ναϊάδος Ἱερομνήμης Ἀγχίσης· Ἀγχίσου δὲ καὶ Ἀφροδίτης Αἰνείας.

(Διον. Α. 1.62.2)



Κατά τον Υγίνο (μύθ. 224.4), ο Γανυμήδης ήταν δικός του γιος κι όχι αδελφός του και γιος του Τρώα.

Ο Ασσάρακος αναφέρεται στη Ιλιάδα (ραψωδία Υ, στίχοι 232 κ.ε.).







Πηγες


Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901

Virgil, Aeneid 6.637-678

Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75.3-5

Homer, Iliad 20.230-240

Ovid, Fasti 4.34

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.12.2

Tzetzes on Lycophron, 29

Dionysius of Halicarnassus, Antiquitates Romanae 1.62.2

Oxyrhynchus Papyri, 1359 fr. 2 as cited in Hesiod, Ehoiai fr. 102

Ovid, Metamorphoses 11.756

Ovid, Fasti 4.123

Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 4.22

Hyginus, Fabulae 224

Quintus Smyrnaeus, The Fall of Troy 6.145 ff p. 266





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"