TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Βιας




Βίας: Γιος του Αμυθάονα και αδελφός του Μελάμποδα. Ένας από τους τρεις βασιλείς του Άργους. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι είχε τρεις γιους με την Πηρώ, κόρη του Νηλέα: τον Ταλαό, τον Αρήιο και τον Λεώδοκο, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Κατά άλλους, ήταν πατέρας του Ταλαού από την Πηρώ και της Αναξιβίας από την Ιφιάνασσα, κόρη του Προίτου. Από αυτόν τον Βία πήρε το όνομά του και ένας ποταμός στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Παυσανία.


Η Ιστορία

Ο Βίας είχε ερωτευτεί την πανέμορφη κόρη του Νηλεύς (βασιλιάς της Πύλου), την Πυρώ – της οποίας το χέρι ζητούσε ένας αναρίθμητος αριθμός αντρών.

Ο Νηλεύς, όμως έθεσε μία προϋπόθεση: θα πάντρευε την κόρη του σε όποιον του έφερνε τις αγελάδες του Φυλάκου (βασιλιά της Φυλάκης).

Με άλλα λόγια:

Αυτές διεκδικούσε ο Νηλεύς, βασιλιάς της Πύλου, ως κληρονομική μερίδα της μητέρας του Τυρούς, οι οποίες παράνομα παρακρατήθηκαν από το θείο της Δηίονα, πατέρα του Φυλάκου.

Ο Νηλεύς ήθελε να πάρει πίσω τις αγελάδες και έταζε ότι, όποιος τις φέρει πίσω, θα πάρει ως αμοιβή την «περικαλλή» κόρη του, Πυρώ.

Ο Βίας, αδελφός του Μελάμποδα (που ήταν μεγάλος μάντης και θεραπευτής), ήταν ερωτευμένος με την Πυρώ και έπεισε τον αδελφό του να πάει στην Φυλάκη και να κλέψει τις αγελάδες.

Ο Μελάμποδας, προσπαθώντας να κλέψει τις αγελάδες, συνελήφθη από τους βοσκούς και κλείσθηκε στη φυλακή. Προανήγγειλε όμως την κατάρρευση της σκεπής της φυλακής διότι παρατήρησε ότι το σαράκι είχε φάει το μεσοδόκαρο αυτής.

Ο Φύλακος και ο υιός του Ίφικλος εκτίμησαν αυτό ως σημαντικό δείγμα της μαντικής ικανότητας του Μελάμποδα και τον προσκάλεσαν στα ανάκτορα.

Εκεί ο Φύλακος του ζήτησε να θεραπεύσει τον Ίφικλο από την «ατεκνία» του και του έταξε να του δώσει ως αμοιβή τις αγελάδες.

Ο Μελάμποδας εξέτασε σωματικά τον Ίφικλο και δέχθηκε να τον αναλάβει, βέβαιος όντας ότι η «ατεκνία» του είχε ψυχολογικά αίτια.

… Μιας και η όλη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, ο Βίας παντρεύτηκε την Πυρώ.


Ο Βίας αποκτά ένα Βασίλειο

Σε μία άλλη περίπτωση, ο Μελάμποδας θεράπευσε από τη μανία τους τις κόρες του Προίτου (ή Πρόετου), τις Προιτίδες. Αυτές έκαναν το λάθος να περιγελάσουν το ξόανο της θεάς Ήρας, οπότε η Ήρα τους ενέβαλε δαιμονική τρέλα (μανία) - με αποτέλεσμα να χάσουν τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες.

Από την οποία τις θεράπευσε ο Μελάμποδας, εκτός από την Ιφινόη, που πέθανε. Μετά από αυτό, ο Προίτος (ή Πρόετος) πάντρεψε την Ιφιάνασσα με τον Μελάμποδα και τη Λυσίππη με τον αδελφό του Μελάμποδα, τον Βία... και τα αδέλφια κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου). Κράτησε ο καθένας τους το ένα τρίτο και συνεπώς γίνανε και οι δύο βασιλιάδες.


Επίσης, στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Βίας υφίστανται οι ακόλουθοι χαρακτήρες:

Γιος του Λέλεγα, βασιλιά των Μεγάρων, άρα αδερφός του Κλήσωνα. Σκοτώθηκε από τον ανιψιό του, Πύλα, επίσης βασιλιά των Μεγάρων. Μετά τη δολοφονία, ο Πύλας παραχώρησε το βασίλειο στον έκπτωτο βασιλιά της Αθήνας Πανδίονα και αργότερα ίδρυσε την πόλη της Πύλου στην Πελοπόννησο.

Γιος του Αμυθάονα και αδελφός του Μελάμποδα. Ένας από τους τρεις βασιλείς του Άργους. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι είχε τρεις γιους με την Πηρώ, κόρη του Νηλέα: τον Ταλαό, τον Αρήιο και τον Λεώδοκο, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Κατά άλλους, ήταν πατέρας του Ταλαού από την Πηρώ και της Αναξιβίας από την Ιφιάνασσα, κόρη του Προίτου. Από αυτόν τον Βία πήρε το όνομά του και ένας ποταμός στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Παυσανία.

Γιος του Μελάμποδα και της Ιφιάνειρας, άρα ανιψιός του προαναφερθέντα Βία. Αλλά το όνομά του συχνά αποδίδεται ως Άβας, άλλος γιος του Μελάμποδα.

Ένας από τους γιους του βασιλιά Πρίαμου της Τροίας από άλλες γυναίκες. Πατέρας του Λαόγονου και του Δάρδανου.

Ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης από το Δουλίχιον.

Αθηναίος στρατιώτης που υποστήριξε τον Μενεσθέα στις επιθέσεις του Έκτορα.

Στρατιώτης της Πύλου που πολέμησε υπό τον Νέστορα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.







Πηγες


Pausanias, Graeciae Descriptio 1.39.6

Eustathius on Homer, p. 1473

Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 1. 747

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.15.5

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.9.10-11, 2.2.2

Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.68.5

Pausanias, Graeciae Descriptio 1.4e

Apollonius of Rhodes, Argonautica 1.142

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.9

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.12.5

Homer, Iliad 20.460

Pseudo-Apollodorus, Epitome 7.26 ff & 7.33

Homer, Iliad 13.691

Homer, Iliad 4.295

Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, Book 1.9.10-11, 2.2.2

Diodorus Siculus, Library of History, 4. 68. 3

Apollonius of Rhodes. Argonautica, Book 1.118

Herodotus. Histories, 9.34; Pausanias. Description of Greece, 2.6.18 & 4.34.4

Pindar. Nemean Ode, 9.30; Scholia.





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"