ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
ΕΥΡΩΤΑΣ
Ο Ευρώτας (ποταμός), του οποίου η πιο αρχαία ονομασία ήταν Ίρις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, η οποία και είχε χτιστεί σε ύψωμα κοντά στη δεξιά όχθη του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ευρώτας ήταν μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας (ο Ευρώτας ήταν εγγονός του Λέλεγας ή Λέλεξ και γιος του Μύλη).
Είχε κόρη, την Σπάρτη από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Λακεδαίμονα ο οποίος ήταν γιος του θεού Δία και της Ταϋγέτης.
Θέλοντας να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη, άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι, που πήρε το όνομα του, Ευρώτας.
Ο ιστορικός Πολύβιος αναφέρει:
"Η Σπάρτη, σαν σύνολο, έχει περιφερές σχήμα και βρίσκεται σε επίπεδη έκταση στην οποία διαμορφώνονται κατά τόπους υψώματα και λόφοι. Ο ποταμός Ευρώτας ρέει στα ανατολικά της και κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι άβατος λόγω του μεγέθους του".
Στις γύρω περιοχές έχουν εντοπιστεί μεγάλοι αριθμοί σημαντικών ευρημάτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως στη περιοχή Ψυχικό, μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους. Ερευνητές λένε πως στην αρχαιότητα ο ποταμός ήταν πλωτός, ενώ στη θέση Καραβάς υπήρχε μικρό καραβοστάσι των Σπαρτιατών.
Κατά μία παράδοση λεγόταν πως ο Ευρώτας ήταν ένας από τους 3000 θεούς-ποταμούς αλλά το πιθανότερο είναι να του δόθηκαν αργότερα αυτές οι «θεϊκές τιμές» μιας και είχε ανοίξει διώρυγα και κατάφερε επιτυχώς να διοχετεύσει τα νερά προς τη θάλασσα.
Πηγες
Pausanias, Graeciae Descriptio 3.1.1
Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.10.3.
Scholia on Pindar, Pythian Odes 4.15, Olympian Odes 6.46 & ad Lycophron, 886
Pausanias, Graeciae Descriptio 3.18.6
Pausanias, Graeciae Descriptio 3.1.2
Pausanias (1971). Pausanias Guide to Greece. Volume 2, Southern Greece. Translated by Peter Levi. Penguin Books. p. 10 Note 3.
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"