TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Λαοδαμεια




Λαοδάμεια, κόρη του Ακάστου

Η Λαοδάμεια ήταν κόρη της Αστυδαμείας και του βασιλιά Ακάστου από την Ιωλκό, σύζυγος του Πρωτεσιλάου που έπεσε από τους πρώτους στον Τρωικό Πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Πρωτεσίλαος μνημονεύεται ως ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και ως τέτοιος έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας, με 40 πλοία και ως επικεφαλής των Θεσσαλών (των πόλεων Φυλάκης και Πυράσου).

Υπήρξε ο πρώτος που σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο από την πλευρά των πολιορκητών.

Λέγεται μάλιστα ότι είχε δοθεί χρησμός ότι ο πρώτος που θα έβγαινε από τα πλοία, κατά την άφιξη του στόλου στην Τροία, θα σκοτωνόταν. Ο Πρωτεσίλαος δέχθηκε να βγει αυτός πρώτος ενώ γνώριζε τον συγκεκριμένο χρησμό.

Όμως, πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα, ο Πρωτεσίλαος είχε πάρει ως σύζυγό του τη Λαοδάμεια (στα «Κύπρια έπη» ως σύζυγός του μνημονεύεται η Πολυδώρα, κόρη του Μελεάγρου).

Όταν η σορός του άντρα της επέστρεψε από την Τροία, παρακάλεσε τους θεούς να της χαρίσουν λίγες ώρες να συνομιλήσει μαζί του.

Η επιθυμία της εκπληρώθηκε καθώς οι θεοί λυπήθηκαν τη Λαοδάμεια για τη χηρεία της και έφεραν τον Πρωτεσίλαο πίσω από τον 'Αδη για να τον δει.

Εκείνη χάρηκε πάρα πολύ, νομίζοντας ότι ο Πρωτεσίλαος είχε επιστρέψει από την Τροία, αλλά όταν οι θεοί τον πήγαν πάλι στον Κάτω Κόσμο, ήταν απαρηγόρητη... ρίχτηκε στη φωτιά και κάηκε μαζί του.


Ο Υγίνος (Υγίνος, Μύθοι 243) προσθέτει διαφορετική έκβαση στην ιστορία:

Όταν η Λαοδάμεια, κόρη του Ακάστου, μετά τον θάνατο του ανδρα της πέρασε μαζί του τις τρείς ώρες που είχε ζητήσει από τους θεούς, δεν μπορούσε να συνέλθει από το κλάμα και τη θλίψη. Έτσι, έφτιαξε ένα χάλκινο ομοίωμα του Πρωτεσιλάου, το έβαλε στο δωμάτιό της με το πρόσχημα απόκρυφης τελετής και του αφιερώθηκε.

Καθώς ένας υπηρέτης που μετέφερε καρπούς ως προσφορά, κοίταξε από χαραμάδα στην πόρτα της, την είδε να κρατά το είδωλο του Πρωτεσιλάου στην αγκαλιά της και να το φιλάει. Πιστεύοντας πως είχε εραστή, το είπε στον πατέρα της Άκαστο.

Εκείνος, αφού όρμησε στο δωμάτιο και είδε το αντίγραφο, αποφασισμένος να βάλει τέλος στο μαρτύριό της, το πήρε μαζί με τις προσφορές και το πέταξε σε φωτιά που άναψε ο ίδιος, αλλά η Λαοδάμεια, μη αντέχοντας τον πόνο, ρίχτηκε κι εκείνη στις φλόγες.





Η "Λαοδάμεια" στην Ελληνική Μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Λαοδάμεια είναι γνωστά τα παρακάτω 5 πρόσωπα:

Κόρη του Βελλεροφόντη και εγγονή του βασιλιά Λυκίου. Η Λαοδάμεια αυτή ήταν η μητέρα του Σαρπηδόνα, τον οποίο απέκτησε με τον Δία.

Κόρη της Αστυδαμείας και του βασιλιά Ακάστου από την Ιωλκό, σύζυγος του Πρωτεσιλάου που έπεσε από τους πρώτους στον Τρωικό Πόλεμο. Εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που είχε η Λαοδάμεια προς τον σύζυγό της, οι θεοί επέτρεψαν στον Πρωτεσίλαο να επιστρέψει για λίγο κοντά της. Αλλά όταν ο Πρωτεσίλαος θα επέστρεφε στον Άδη, η Λαοδάμεια αυτοκτόνησε από τη στενοχώρια της.

Κόρη του βασιλιά Αμύκλα από τη Σπάρτη, σύζυγος του Αρκάδα και μητέρα του Τριφύλου. Αυτή η Λαοδάμεια ονομάζεται Λεάνειρα στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου και θεωρείται μητέρα του Ελάτου και του Αφείδαντα.

Τροφός του Ορέστη, τον οποίο κατάφερε να διασώσει κατά την δολοφονία του Αγαμέμνονα. Η Λαοδάμεια φρόντισε να μεταφερθεί ο μικρός Ορέστης στη Φωκίδα, αλλά έχασε τον δικό της γιο, τον οποίο σκότωσε ο Αίγισθος νομίζοντας ότι ήταν ο Ορέστης.

Κόρη του Ικαρίου και της Αστεροδίας, αδελφή της Πηνελόπης. Αυτή η Λαοδάμεια αναφέρεται και με τα ονόματα Ιφθίμη, Υψιπύλη, Μήδη και Λαοδίκη.







Πηγες


Pseudo-Clement, Recognitions 10.21

Homer, Iliad 6.197-205

Bibliotheca, Epitome of Book IV, 3. 30

Ovid, Heroides, 13

Hyginus' Fabulae 104

Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 5.79.3

Dictys Cretensis. Trojan War Chronicle, 2.11

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, Epitome of Book 4, 3. 30

Ovid, Heroides 13

Hyginus, Fabulae 104

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.9.1

Pausanias, Graeciae Descriptio 10.9.5

Pausanias, Graeciae Descriptio 3.1.3

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.10.3

Pausanias, Graeciae Descriptio 3.19.4

Parthenius, Erotica Pathemata 15

Scholia on Homer, Iliad, 2. 684

Tryphiodorus, The Taking of Ilios, 475

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, Epitome of Book 4, 5.19

Scholia on Homer, Odyssey 4.797

Scholia on Homer, Odyssey 1.275-277

Scholia on Aeschylus, Libation-Bearers, 714 (729)

Pindar, Pythian Ode 11.25 with scholia

"Wikipedia"





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"