TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Σθενεβοια




Στην ελληνική μυθολογία η Σθενέβοια ήταν θυγατέρα του Ιοβάτη, βασιλιά της Λυκίας στη Μικρά Ασία, ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές ήταν θυγατέρα του Αμφιδάμαντα. Η Σθενέβοια, η `Αντεια όπως την ονομάζει ο Όμηρος, γνωρίσθηκε με τον βασιλιά της Τίρυνθας Προίτο όταν αυτός είχε καταφύγει στην αυλή του Ιοβάτη διωγμένος από τον Ακρίσιο.

Η γνωριμία αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Σθενέβοια να παντρευτεί τον Προίτο. Στη συνέχεια, ο Λύκιος βασιλιάς τους έδωσε στρατό με τον οποίο ο Προίτος κατάφερε να ξανακερδίσει την Τίρυνθα.

Η γαλήνη του ζεύγους Προίτου-Σθενέβοιας διαταράχθηκε όταν ο Βελλεροφόντης, φυγάς από την Κόρινθο, παρουσιάσθηκε μπροστά τους για να τους ζητήσει φιλοξενία και κάθαρση στην αυλή τους. Η Σθενέβοια ερωτεύθηκε τον νεαρό Κορίνθιο (τότε ονομαζόταν Ιππόνοος), αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.

Τότε η Σθενέβοια τον συκοφάντησε στον Προίτο, ότι δήθεν προσπάθησε να τη διαφθείρει, πράγμα που υπήρξε η αρχική αιτία για τη μετάβαση του Βελλεροφόντη στον Ιοβάτη και τα κατοπινά ηρωικά του κατορθώματα (για περισσότερα βλ. Βελλεροφόντης). Η Σθενέβοια όμως αργότερα μετανόησε για την πράξη της αυτή και αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι επιστρέφει ο Βελλεροφόντης.

Ο Προίτος και η Σθενέβοια απέκτησαν τρεις κόρες (κατά μία εκδοχή δύο): τη Λυσίππη, την Ιφινόη και την Ιφιάνασσα, γνωστές συλλογικά ως Προιτίδες. Αυτές έκαναν το λάθος να περιγελάσουν το ξόανο της θεάς Ήρας, οπότε η Ήρα τους ενέβαλε δαιμονική τρέλα (μανία), από την οποία τις θεράπευσε ο Μελάμποδας, εκτός από την Ιφινόη, που πέθανε.

Στο μεταξύ, την εποχή που οι κόρες τους είχαν τη μανία, ο Προίτος και η Σθενέβοια απέκτησαν και ένα γιο, τον Μεγαπένθη (κατ' άλλους και τον Λέρνο).

Βασιζόμενος στην ιστορία της Σθενέβοιας, ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε την τραγωδία Σθενέβοια, από την οποία σώζονται μόνο αποσπάσματα.







Πηγες


Euripides' tragedies Stheneboia and Bellerophon are both lost (only fragments remain).

Hesiod, Catalogue of women

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheke ii.4.1.

Diodorus Siculus, iv.68.

Heroic Patterns, Heroes of Greek Mythology 13.

Homer, Iliad vi. 160

Graves, The Greek Myths (1955; 1960) sub 70.2 "Athamas".

Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969

Iliad xxiii.700-05; see also the Greek region of Euboia ("rich in cattle").

"Wikipedia"





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"