ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Θεστορας
Στην ελληνική μυθολογία ο Θέστορας ήταν γιος του θεού Απόλλωνα και της Λαοθόης ή της Αγλαΐας. Ο Θέστορας υπήρξε πατέρας της Θεονόης και της Λευκίππης, αλλά και του περίφημου από την Τρωική Εκστρατεία μάντη Κάλχαντα, ο οποίος για τον λόγο αυτό απεκαλείτο και «Θεστορίδης». Ο ίδιος ο Θέστορας έλαβε μέρος σε μια άλλη γνωστή εκστρατεία, την Αργοναυτική.
Σύμφωνα με μία σχετική παράδοση ονομαζόταν και Ίδμων (Σχολ.Απολλ.Ροδ. Α 139). Ο Υγίνος φαντάστηκε μια μυθιστορία στην οποία οι κόρες του, η Θεονόη και η Λευκίππη, απάγονται από ληστές.
Άρα, με βάση τον Υγίνος (Fabulae 190) έχουμε την ακόλουθη ιστορία:
Ο μάντης Θέστορας απέκτησε έναν γιο τον φημισμένο Κάλχα, και τις κόρες Λευκίππη και Θεονόη.
Όταν μία μέρα έπαιζε η Θεονόη στην αμμουδιά, πειρατές από τη θάλασσα την έκλεψαν και την πήραν στην Καρία, όπου ο Βασιλιάς Ίκαρος την αγόρασε και την έκανε μια από τις παλλακίδες του.
Ο Θέστορ (ή Θέστορας), ωστόσο, πήγε να αναζητήσει την χαμένη κόρη του, αλλά το καράβι του ναυάγησε και ως αποτέλεσμα του ναυαγίου, ήρθε στη γη της Καρίας όπου και ρίχτηκε σε αλυσίδες στον τόπο όπου έμενε η Θεονόη.
Η Λευκίππη, τώρα που είχε χαθεί ο πατέρας και η αδελφή της, ζήτησε χρησμό και ρώτησε τους Δελφούς αν θα έπρεπε να τους αναζητήσουν.
Τότε ο Απόλλωνας απάντησε: «Πήγαινε σε όλη τη γη ως ιερέας μου, και θα τους βρεις».
Η Λευκίππη, όταν άκουσε αυτήν την απάντηση, έκοψε τα μαλλιά της και ως νεανικός ιερέας ταξίδεψε από χώρα σε χώρα αναζητώντας τους.
Όταν η Λευκίππη κάποια στιγμή έφτασε στην Καρία, η Θεονόη την είδε και νομίζοντας ότι ήταν ιερέας την ερωτεύτηκε… και ζήτησε να ξαπλώσουν μαζί (δηλαδή, να έχουν ερωτική σχέση).
Αλλά αυτή, επειδή ήταν γυναίκα, είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει (δίχως να αποκλαλύψει το γεγονός ότι ήταν γυναίκα αλλά ισχυριζόμενη πως ήταν ιερέας του Απόλλωνα και «αφιερωμένος» μόνο σε αυτόν).
Οργισμένη πλέον η Θεονόη ζήτησε από κάποιον δούλο να σκοτώσει τον ιερέα. Αυτός φοβούμενος μην προκαλέσει την οργή του Απόλλωνα έδωσε εντολή στον Θέστορ (που πλέον υπηρετούσε τον βασιλιά Ικάριο) ανέλαβε το την αποστολή.
Πλέον, ο γέρος Θέστορ στάλθηκε άγνωστα στην κόρη του για να τη δολοφονήσει.
Παρόλο που το σπαθί στο χέρι του Θέστορ του δόθηκε από την Θεονόη, η οποία του ζήτησε να σκοτώσει τον ιερέα, δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο.
Ο Θέστορ πριν διαπράξει το έγκλημα εξομολόγησε την ιστορία του στον ιερέα και έστρεψε το σπαθί του ώστε να αυτοκτονήσει αλλά η Λευκίππη του αποκάλυψε την αλήθεια και αγκαλιάστηκε με τον πατέρα της… ο οποίος της αποκάλυψε την αλήθεια για το ποιος του ζήτησε να διαπράξει το έγκλημα.
Πλεόν, μαζί πατέρας και κόρη, πήγαν να σκοτώσουν την παλλακίδα που είχε δώσει την εντολή για το φόνο. Όμως, λίγο πριν διαπράξουν το έγκλημα, αναγνώρισε ο ένας τον άλλο, ο Θέστορ πέταξε το σπαθί, και πλέον πατέρας και κόρες αγκαλιάστηκαν.
Όταν ο βασιλιάς Ίκαρος έμαθε την ιστορία, τους ελευθέρωσε και τους έστειλε πίσω στον τόπο τους με πολλά δώρα ώστε να μπορέσουν να ζήσουν άνετα την υπόλοιπη την ζωή τους.
Πηγες
Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 1.139
Tzetzes, Homeric Allegories Prologue 639
Homer, Iliad 1.69
Hyginus, Fabulae 190
Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 3.229
Homer, Iliad 14.444 & 16.401
Homer, Iliad 12.394
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"