TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Καπανεας




Ο Καπανέας (αρχαία Καπανεύς) ήταν Αργείος ήρωας στην Ελληνική Μυθολογία γιος του Ιππονόου και της Αστυνόμης, εκ μητρός ανεψιός του Αδράστου και πατέρας του Σθενέλου, ένας από τους ανδρειότερους και τολμηρότερους από τους ήρωες των «Επτά επί Θήβας». Αναφέρεται επίσης μυθικός βασιλιάς της Ωλένου.

Όταν κατέλαβε το παρά τις «Ηλεκτρίδες πύλες» μέρος του τείχους, ο Καπανεύς αναρριχήθηκε στις επάλξεις και στάθηκε εκεί υπερήφανα για τον άθλο του, ζήτησε δαυλό για να πυρπολήσει και να κάψει την πόλη, ακόμη και παρά «τη θέληση των θεών», όπως βροντοφώναζε ο ίδιος.

Τότε ο Δίας τιμώρησε τον υπερόπτη ήρωα και, ενόσω στέκονταν προκαλώντας στις επάλξεις να του φέρουν αναμμένο δαυλό, τον κεραυνοβόλησε.

Από την παράδοση αυτή εμπνεύσθηκαν και οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί ποιητές, καθώς και αρκετοί αντιπρόσωποι εικαστικών τεχνών, ιδίως σε αγγειογραφίες που παριστούν συνήθως τον ήρωα να πέφτει στα γόνατα κρατώντας με το ένα χέρι την ασπίδα και με το άλλο τον αυχένα του.

Τέλος, ο αστεροειδής 24587 Καπανεύς (24587 Kapaneus), που ανακαλύφθηκε το 1973, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.





Σθένελος, ο γιος του Καπανέα

Στην ελληνική μυθολογία ένας Σθένελος ήταν γιος του Καπανέως, και ένας από τους επτά Επιγόνους που κυρίευσαν την Αρχαία Θήβα. Μητέρα του ήταν η Ευάδνη του Ίφιος. Ο Σθένελος είχε κληρονομήσει από τον παππού του τον Ίφιν το 1/3 από το βασίλειο του Άργους. Αργότερα, ο γιος του Κυλάραβος κυρίευσε όλο το βασίλειο.

Ο Σθένελος ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης στην Σπάρτη, και για τον λόγο αυτό έλαβε μέρος και στον Τρωικό Πόλεμο με 25 γεμάτα πλοία με στρατιώτες — εξάλλου, από την εποχή της εκστρατείας κατά των Θηβών είχε συνδεθεί με μεγάλη φιλία με τον επίσης «Επίγονο» Διομήδη. Στον Τρωικό Πόλεμο διακρίθηκε επίσης στο πλευρό του Διομήδη.

Ο γιος του Σθενέλου όμως, ο Κομήτης, ήταν εκείνος που χάλασε τη φιλία, όταν με προτροπή του Ναυπλίου διέπραξε μοιχεία με την Αιγειάλεια, τη σύζυγο του Διομήδη.

Ο αστεροειδής 3794 Σθένελος (3794 Sthenelos), που ανακαλύφθηκε το 1985, πήρε το όνομά του από αυτόν τον Σθένελο, καθώς ανήκει στην Τρωική Ομάδα αστεροειδών.


*** Τρωική Ομάδα αστεροειδών

Στην αστρονομία, ο όρος τρωικός αναφέρεται σε έναν μικρό πλανητοειδή (αστεροειδή) ή φυσικό δορυφόρο που κινείται στην ίδια τροχιά με έναν, μεγαλύτερου μεγέθους, πλανήτη ή δορυφόρο αντίστοιχα, αλλά δεν συγκρούεται με αυτό(ν) διότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένο το μικρότερο αυτό σώμα τοποθετείται 60° μπροστά ή πίσω του σώματος με το οποίο μοιράζεται την τροχιά.





Ο όρος τρωικός αφορούσε αρχικά αποκλειστικά σε δύο ομάδες αστεροειδών οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία. Στη συνέχεια τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν παγιδευμένα στους χώρους των αντίστοιχων λαγκρανζιανών σημείων L4 και L5 (δηλαδή, 60 μοίρες εκατέρωθεν) της τροχιάς του Ποσειδώνα, του Άρη, της Γης, του Ουρανού και της Αφροδίτης.

Επιπλέον, τέσσερα «τρωικά φεγγάρια» είναι γνωστό πως έχουν τροχιά στα λαγκρανζιανά σημεία δύο μεσαίου μεγέθους δορυφόρων του Κρόνου.







Πηγες


Hyginus, Fabulae, 70

Scholia on Euripides, Phoenician Women, 189; on Pindar, Nemean Ode 9. 30

Bibliotheca 3. 10. 8

Scholia on Pindar, Olympian Ode 6. 46

Vegetius. De re militari. 4.21.

Sophocles, Antigone, 133

Bibliotheca 3. 6. 6. – 3. 7. 1

Euripides, Suppliants, 983 ff

Hyginus, Fabulae, 243

Ovid, Metamorphoses, 9. 404; Ars Amatoria, 3. 21

Philostratus the Elder, Images, 2. 31

Aeschylus, Seven Against Thebes, 423 ff

Euripides, Phoenician Women, 1172 ff

Statius, Thebaid, 10. 927





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"