ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
ΚΛΕΙΩ
Στην ελληνική μυθολογία η Κλειώ ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Εγγυάται την πιστότητα του αρχικού λόγου, διατηρώντας την ενότητά του στο διηνεκές προφορικά ή γραπτά, εφόσον «η φωνή ομηρεύουσα», αυτή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου είναι και λιγότερο επισφαλής σε αλλοιώσεις προϊόντος του χρόνου. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης.
Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.
Ετυμολογία: Κλείω> Κλεϊζω, δοξάζω, λαμπρύνω και ακόμη, κλείνω, κλειδώνω, περικλείω. Το κλεός, η δόξα και η κλεις, το κλειδί έχουν άμεση σχέση με την Κλειώ και την ιστορία.
Η καταγραφή των ένδοξων πράξεων του παρελθόντος έδινε το κλειδί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα μέλλοντα να συμβούν, έργο παιδευτικό κυρίως. Εξ ου και η φράση του Ησίοδου «τα τ’ εόντα προ τ’ εόντα τα τ’ εσόμενα» που συμπυκνώνει την ουσία της ιστορικής γνώσης.
Ζωγράφιζαν την Κλειώ δαφνοστεφανωμένη και με πορφυρό ένδυμα. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μία σάλπιγγα (για να διαλαλεί τις αξιομνημόνευτες παραδειγματικές πράξεις) και στο αριστερό ένα βιβλίο, που έγραφε: "Κλειώ Ιστορία".
Στα πόδια της υπήρχε το: "Κιβώτιο της Ιστορίας". Επίσης και την κλεψύδρα όσον αφορά τη ροή και τη χρονική τάξη των γεγονότων.
Είχε ένα γιο από τον Πίερο (1), τον Υάκινθο. Το πάθος μεταξύ της Κλειούς και του Πιέρου ήταν η τιμωρία της Αφροδίτης, όταν κάποτε η Κλειώ τόλμησε να την ειρωνευτεί για τον δεσμό της με τον Άδωνη.
Υποσημειωση - Πηγες
1.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πίερος είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:
Ο επώνυμος ήρωας της Πιερίας, γιος του Μακεδόνα ή Μακεδνού, αδελφός του Αμάθου και πατέρας των εννέα Πιερίδων από την Ευίππη ή την Αντιόπη. Αυτός ο Πίερος γενεαλογείται κάποτε ως ο πάτερας του Οιάγρου και επομένως ως παππούς του Ορφέα. Επιπλέον ο Ρωμαίος γραμματικός Σολίνος (9:10) γράφει ότι ο Πίερος δεν ήταν συγγενής του Μακεδνού, ο οποίος ήταν νεότερός του στην ηλικία.
Γιος του Μάγνητα και της Μελιβοίας, εραστής της Μούσας Κλειούς και πατέρας του Υακίνθου και του βασιλιά Ράγου. Η Κλειώ αγαπούσε τον Πίερο επειδή η θεά Αφροδίτη της είχε επιβάλλει αυτό τον έρωτα ως τιμωρία επειδή είχε ειρωνευθεί τον έρωτα της θεάς για τον Άδωνι. Αδελφοί του Πιέρου ήταν ο Λίνος, ο Γλάφυρος ή Γλαφύρας και ο Ιάλεμος.
GREEK
Hesiod, Theogony - Greek Epic C8th - 7th B.C.
Pindar, Odes - Greek Lyric C5th B.C.
Pindar, Fragments - Greek Lyric C5th B.C.
Greek Lyric III Simonides, Fragments - Greek Lyric C6th - 5th B.C.
Greek Lyric IV Bacchylides, Fragments - Greek Lyric C5th B.C.
Greek Lyric V Licymnius, Fragments - Greek Lyric C5th B.C.
Apollodorus, The Library - Greek Mythography C2nd A.D.
Callimachus, Fragments - Greek Poetry C3rd B.C.
Diodorus Siculus, The Library of History - Greek History C1st B.C.
The Orphic Hymns - Greek Hymns C3rd B.C. - C2nd A.D.
ROMAN
Valerius Flaccus, The Argonautica - Latin Epic C1st A.D.
Statius, Thebaid - Latin Epic C1st A.D.
OTHER
Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
"Wikipedia"
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"